Výběr nové vzduchovky

Autor: Jan Pícha

 

Při výběru vzduchovky si nejprve musíme ujasnit za jakým účelem chceme tuto zbraň využívat. Použití je velice různorodé a ke každému účelu se hodí jiný typ vzduchové zbraně.

 

Rekreační střelba z dlouhých zbraní na terč

Pod tuto skupinu spadá největší část zájemců o vzduchovku. Zde se dá předpokládat, že střelba bude prováděna na bezpečných místech na vzdálenost okolo 15-20m. Vždy uvažoval o koupi pružinové vzduchovky o výkonu do 16J. Hlavním parametrem bývá většinou cena, dá se předpokládat, že zbraň pro tento účel bude minimálně využitá a svému majiteli budou i levnější modely dělat radost několik desetiletí. Pod tuto skupinu spadají modely Gamo Black Shadow, Gamo Quit Cat nebo například Retay 125x a samozřejmě mnoho dalších.

 

Rekreační střelba z krátkých zbraní na terč

Zde je obdobná situace jako u výběru dlouhých zbraní. Musíme si uvědomit jestli nám stačí nabíjet po každém vystřelení, pak bych volil model Gamo P-900. Nebo mít zbraň samonabíjecí se systémem na CO2, špatná volba není například Crosman MK45. Když tuto disciplínu pojmeme jako nácvik na střelbu z krátkých ostrých zbraní je potom výbornou volbou pistole ASG CZ-Shadow 2.

Gamo P-900                                                               Crosman MK45                           ASG CZ-Shadow 2

Vzduchovky na použití při soutěžích a dětských dnech

V této skupině použití je hlavním parametrem celková výdrž zbraně, a jednoduchost v nabíjení, kvůli usnadnění manipulace pro obsluhu. Vhodnými modely jsou Gamo 10X IGT, které umožňují 10 výstřelů po sobě ze zásobníku, ovšem s nutností natahování. Zásobníky se nabíjejí s daleko větší lehkostí, než u modelů s nabíjením přímo do hlavně. Některým modelům chybí mechanická mířidla to je si třeba uvědomit, jak budou disciplíny na soutěžích probíhat. Pro zvýšení odolnosti zbraně je potřeba volit modely s plynovými písty (IGT) místo klasických pružin, kde nedochází k mechanické únavě hnacího zařízení.

Vzduchovka Gamo Fast Shot 10 IGT 4,5mm Full power 24J

 

Vzduchovky na precizní střelbu

Jsou vzduchovky, které jsou daleko přesnější než modely s konstrukcí natahováním pomocí hlavně. Tato konstrukce je změněna na pevnou hlaveň a natahování se provádí pomocí páky zpravidla umístěné pod hlavní. Jedná se například o Gamo CFX.

Do této skupiny patří i vzduchovky o konstrukci PCP, kde hnací silou je stlačený vzduch až na 350bar. Tyto vzduchovky jsou nejpřesnější a také zároveň nejsilnější. Jedná se například o vzduchovky Gamo Arrow PCP, Gamo GX-250, nebo Kalibrgun Cricket, kde energie dosahují až 75J. Díky své energii dokáže tato zbraň střílet s vysokou přesností až na vzdálenosti 100m.

 

 

Vzduchovky na účel tlumení škůdců 

Nejprve je nutné upozornit na zákony České republiky, o ochraně krajiny a chráněných druhů. Dále na zákon o myslivosti, kvůli použití jiných zbraní než střelných na principu zápalu. Po pominutí těchto skutečností je zde nutné volit vzduchovku o vyšších výkonech. Například Gamo Elite X-scope, která je se svými 24J vhodná na lov krys a potkanů. U pružinových vzduchovek Gamo Magnum, kreré dosahují výkonu 45J, je si třeba uvědomit, že energii musíme do zbraně nejprve dodat vlastní silou. To znamená čím větší výkon pružinová vzduchovka má, tím se hůře natahuje. Dále je možno volit většinu PCP vzduchovek, se kterými se v jiných státech, kde je to povolené, loví i větší škůdci o velikostech například kun, lišek i větších zvířat. 

×

Splátková kalkulačka ESSOX