Výběr nočního vidění, nebo termovize pro využití v myslivosti

Výběr nočního vidění, nebo termovize pro využití v myslivosti

Autor: Jan Pícha

 

Pokud se rozhodneme k nočnímu lovu s použitím nočních přístrojů, nastává otázka jaký typ popřípadě jakého výrobce zvolit.

V dnešní době dělíme tyto moderní přístroje do tří velkých skupin. A to přístroje na principu termovizního vidění, které patří v současné době k nejmodernějšímu vybavení i u policie a armády. Další skupinou jsou digitální přístroje na principu nočního vidění s IR přísvity, které z drtivé většiny v dnešní době mají i denní vidění. V poslední řadě bych zmínil přístroje na principu analogového nočního vidění, které se vyvíjejí od poloviny minulého století a dnes již existuje několik generací těchto přístrojů.

Nejprve si musíme uvědomit, v jakých situacích, k jakému účelu a v jakém počasí, budeme tyto přístroje využívat. Jednotlivé situace si zde probereme a navrhneme elegantní řešení na pořízení přístroje přímo pro Váš účel a způsob lovu.

 

Noční lov na lesních újedištích

Tento způsob lovu je stále velmi rozšířený, hlavně u dříve narozených myslivců. K tomuto lovu by jsem doporučil využití zaměřovací termovize nižších až středních řad, jako jsou například Hikmicro Thunder TH25 popřípadě Hikmicro thunder TE19. Při tomto lovu je lovecká vzdálenost a tím i schopnost dokonalého čtení omezena na vzdálenost újedě, což zpravidla bývá do 80m. Pro lovce, kteří používají stejnou kulovnici k dennímu lovu je zde možnost tyto přístroje použít formou předsádky a ve dne lovit pouze svým klasickým puškohledem.
Většina myslivců pro detekci černé zvěře na újedišti využije vlastní sluchové smysli, kdyby to však nestačilo je možné technologii doplnit o ruční pozorovací zařízení, jelikož pozorování pomocí puškohledu na zbrani je neergonomické a můžete svým pohybem zvěř snadno zradit. Doporučoval bych přístroje nižších tříd například Hikmicro LE15 či LH15.

Je-li pro vás tím hlavním cena pak šáhněte po modelu Dahua M20-B15. Za 17 490 Kč vám termovize poskstne dostatečný výkon, vysokou výdrž 9h a mnohem více barevných režimů pozorování - Bílá teplá, Černá teplá, Iron Red, Alarm, Red hot.

Himicro Thunder TH25                                        Hikmicro Lynx LH15                          Dahua M20-B15

 

Noční čekaná na polních újedištích

Zde je obdobná situace jako v lesních prostorech, avšak se lovecká vzdálenost může zvýšit až na hranici 200 m a k tomu je nutné přizpůsobit použité přístroje. Na střelbu do takové vzdálenosti by jsem doporučil přístroje Phanter PH35, PH50 popřípadě vyšší řady, k těmto zaměřovačům s vestavěným dálkoměrem bych doporučoval pozorovací techniku Hikmicro LH25 či Hikmicro Gryphon GH25.

Alternativou pro Hikmicro LH25 je cenově mnohem dostupnější Dahua M40-B25. téměř totožné parametry, ale mnohem přívětivější cena.

Himicro Gryphon GH25L                                            Dahua M20-B25

 

Avšak tento lov lze elegantně provozovat i s přístroji na principu nočního vidění například s ATN X-sight 4K 5-20x nebo jeho menší bratrancem zbaveným o pár funkcí, pro někoho zbytečných, ATN X-sight LTV 5-15x. Tyto přístroje je možné doplnit přísvitem o 940nm vlnové délce, který nezrazuje zvěř v takové míře jako je tomu právě u přísvitů s vlnovou délkou 850nm. Tyto přístroje je možné použít i jako denní puškohledy, avšak nejsou použitelné při zhoršeném počasí jako je mlha či déšť. Tento způsob doporučuji využívat vždy s pozorovací termovizí alespoň Hikmicro LH15

ATN X-Sight 4K 5-20x                                                    ATN X-SIght LTV 5-15x

 

Lov šouláním v lesních porostech

Ideálním přístrojem pro tento účel je Hikmicro TH25, které má základní přiblížení pouze 1,6x, ale jde přiblížit až osminásobně, nízké přiblížení oceníte v zarostlých a nepřehledných místech, kde by jste se z velkým „zoomem“ snadno ztratili. Zde bych opět doporučil doplnit technologii o pozorovací přístroj Hikmicro LH19 z důvodu nízkého základního přiblížení a výborné detekce. 

Skvělá bude i novinka společnosti Dahua a to model M40-B13. Je to aktuálně zařízení s největším zorným polem v nabídce. Zorné pole 24,0°x22,6° vám umožní chodil po lese s termovizí bez toho aniž by jste ji sundali z oka. Obraz není přiblížený, vidíte kam šlapete a nestane se tak, že někde zakopnete, nebo šlápnete do díry. 

Hikmicro Lynx LH19                                           Dahua M40-B13

 

Lov šouláním ve smíšených a polních honitbách

Zde se opět poněkud zvyšuje lovecká vzdálenost, tudíž je lepší využít přístroje s lepšími rozlišovacími schopnostmi. Za tímto účelem bych volil přístroje Phanter PQ35L či dosavadní špičku technologie Phanter PQ50L. Elegance tohoto lovu se dá docílit s použitím pozorovací technologie Gryphon GH25 či vyšších řad.

Hikmicro Panther PH35L

Novinkou pro rok 2022 jsou také puškohledy Hikmicro Stellar. Ty sice nemají dálkoměr za to mají hněd několik výhod co se týče vzhledu. Tradiční tubusový design nejen, že vypadá lépe, ale také řeší problém se speciálnimi montážemi. K namontování vám postačí klasická 30mm oka. Očekává se, ale že Hikmicro v blízké době představí dálkoměry, které se budou moc k zařízení připojit.

Hikmicro Stellar SQ35

Po testech přístrojů Hikmicro Stellar jsme dospěli k závěru, že tyto puškohledy překonali stávající zařízení v několika ohledech. Obraz přístrojů je naprosto dokonalý hlavně u modelů Hikmicro Stellar SQ50 a SQ35. Avšak i modely SH50 a SH35 se mohou pyšnit krásným zobrazením. Vzhled dokonale napodobuje konvenční puškohledy. Pro naše zklamání tyto přístroje nedisponují laserovým měřením vzdálenosti jako modely Phanter, ale tento nedostatek vyvážil celkový dojem z přístroje a přijatelnější cena oproti modelům s dálkoměry. 

Tyto termovizní puškohledy, již se nebojím to tak nazývat, se osvědčí v každém typu honitby. Váha přístrojů je přijatelná oproti konkurenčním výrobkům. A český trh se může těšit dobrou dostupností.

 

Novinka na trhu

V poslední době se na trhu objevila nová značka pozorovací termovizní techniky a to přístroje Dahua. Tyto přístroje jsou cenově velice příznivé. A ovšem je zde opět několik modelových řad, ze kterých zmíním modely M20 v několika provedení dle použitých čoček B10 a B15. Modely M40 s dokonalý širokým zorným polem, vyráběné v provedeních B13, B19 a B25 opět dle použitých čoček. Z těchto modelů se nám nejlépe osvědčila řada B19, s dobrým poměrem cena/výkon.
Dále jsou vyráběné modely M60 pro dokonalý detail pozorovaného objektu a to opět ve dvou provedení B18 a B25.

Značka dahua není na evropském trhu takovým nováčkem jak by se mohlo zdát. již několik dekád vyrábějí zabezpečovací techniku a v začátcích koronavirové epidemie, začali vyrábět termokamery na zabezpečení šíření nákazy například v letištních halách či frekventovaných nádražích.

Dahua M40 a M60                                                                Dahua M20

×

Splátková kalkulačka ESSOX