Obal na tlumič - Zbytečnost nebo přínos?

 
S rozmachem tlumičů vyvstává stále více a více otázek na jejich „správné" používání. Jednou z nich je, zda-li obaly, respektive návleky, na ně, mají nějakou větší funkci a tedy přínos pro nás, nebo se jedná pouze o estetický prvek. Rozhodl jsem se tedy pro napsání pár řádků na tohle téma.
 
Ze začátku jsem používal tlumič bez obalu a necítil jsem potřebu ho tam mít. Ovšem čas strávený na lovu ukázal své a podepsalo se to i na vzhledu mého tlumiče. Nyní ho zdobí několik škrábanců a nemálokrát jsem vyloudil nepěkný hlasitý zvuk, když jsem zavadil o konstrukci posedu nebo nějakou větev při šoulání. Brzy jsem tedy změnil názor a zjistil jsem, že používání obalu na tlumiči má i další výhody.
 
V nabídce máme neoprenové obaly dvou výrobců tlumičů, a to Freyr&Devik a Aimsport. Freyr&Devik nám v současné chvíli nabízí návleky ve 3 velikostech, šité na modely Featherweight - 149, 196 a 269. Kromě neoprenu zajišťujícímu pružnost materiálu použil výrobce také technickou tkaninu, která zvyšuje odolnost proti podření či roztržení. Obaly jsou krásně zpracované a přesně padnou na dané modely.  Hodí se tedy k prémiovým tlumičům Freyr&Devik, které mají chránit. Cenovka je u všech stejná - 990 Kč.
 
Švédský výrobce Aimsport nabízí oboustranné  neoprenové obaly, které jsou, stejně jako tlumiče, více „flexibilní“. Kromě toho, že si můžeme měnit vzhled obalu, a to z „camo“ na černý, máme na výběr hned ze 3 velikostí, které však díky své pružnosti padnou nejen na tlumiče Aimsport. V nabídce jsou obaly s označením „T3“ - na model tlumiče Triton 3, „T4" na Triton 4 a "T5/T6" na Tritony 5 a 6, přičemž „T4“ skvěle padne například i na Freyr&Devik Featherweight 269 a několik dalších tlumičů různých značek. Cena obalů od Aimsportu je nižší a rovněž shodná pro všechny 3 velikosti, a to 750 Kč.
 
Uživatelé tlumičů, co chodí i na střelnici, ocení další neméně významnou funkci obalů, a to jejich schopnost utlumit „miráž“, jinak řečeno ohřátý vzduch, který je v závislosti na okolní teplotě po pár výstřelech vidět v puškohledu a znemožňuje tak přesné zamíření. Tohoto jevu si samozřejmě nevšimnete po jednom výstřelu na večerní čekané. 
 
Když to shrnu, obal na tlumiči není nutnost, ale rozhodně je přínosným doplňkem při lovu a sportovní střelbě. 
 
 
 
 
 
 
 
×

Splátková kalkulačka ESSOX