Jak si správně vybrat Outdoorovou/loveckou obuv

 Jak si správně vybrat Outdoorovou/loveckou obuv

Autor: Iva Ausfcírová/Markéta Hakl

 

Pokud si chcete koupit outdoorovou obuv, musíte si ujasnit, v jakých podmínkách a pro jaké aktivity budete obuv převážně používat.

Na nákup si vyčleňte dostatek času. U bot s membránou je obzvláště důležité vybrat správnou velikost. Při zkoušení je třeba obout obě boty, celé je zavázat a projít se v nich alespoň na 10-15 minut, aby se noha v botě správně usadila. Pak budete schopni určit, zda vám bota správně sedí. V prstech by měla být vůle cca 1cm, jinak hrozí oděr látky ve špičce a následně tak může dojít k poškození membrány. Tato závada je neopravitelná. K správnému výběru velikosti vám může pomoct i vyjímatelná vložka.

Naši zákazníci si oblíbili obuv vyráběnou jak lepenou technologií pro náročné celodenní pobyty v přírodě za každého počasí, tak i obuv vyrobenou vstřikovanou technologií MONOWRAP, která je určená pro méně náročné túry, ale zároveň je vhodná pro každodenní nošení. U obou typů bot, oceňují naši zákazníci maximální stabilitu, odpružení a pohodlí. Na tyto boty se používá kůže pocházející ze zvířat chovaných v drsných klimatických podmínkách alpských svahů, kůže je tedy velice odolná.

Nezanedbatelný je i fakt, že výroba bot LOWA je 100% v Německu, v továrně s mnohaletou praxí.

Mezi přednosti bot vyráběné lepenou technologií patří:

Dvouzónové šněrování - upevnění kolem chodidla si zavážete tak, aby bota neklouzala a zároveň botu kolem kotníku můžete povolit např. pro chůzi do kopce 

X-LACING patentovaná horizontální i vertikální fixace jazyka - jazyk je upevněn tkaničkami tak, aby neklouzal do stran

LOWA KLIMA SYSTÉM patentovaný systém aktivní ventilace. 

Celoplošně lepený GTX - je výrazně životnější technologie než pouhá tzv. goretexová ponožka, která není celoplošně přilepená k botě. 

 

Nejoblíbenější modely mezi našimi zákazníky jsou:

Lowa Tibet gtx                                                                                                            

Velmi stabilní a robustní bota pro ty nejnáročnější podmínky v přírodě, nabízející maximum komfortu i na delších túrách, ideální pro práci v lese. Podešev VIBRAM MASAI s SPS výztuhami, torzní tuhost umožňuje bezpečné uchycení všech typu vázacích kloubových maček, vysoký okopový lem. 

Hmotnost: 1.800 g/pár (UK8)

 

Lowa Ranger III gtx

Jedna z nejprodávanějších pánských turistických bot klasické koncepce. Je robustní, odolná a stabilní. Podešev: VIBRAM NATURAL s SPS oporou a průběžným ochranným lemem.
Hmotnost: 1.700 g/pár (UK8) 

 

Dalším oblíbeným typem volnočasové obuvi, kterou naši zákazníci preferují je:

Lowa Renegade gtx lo

 

Velmi lehké a pohodlné boty polobotkového střihu, vyrobené vstřikovací technologií MONOWRAP. Svršek neobsahuje žádné semišové díly a zcela nová je i podešev VIBRAM „EVO TRAC“ (používající odpružovací segmenty z měkčího polyuretanu „DynaPU“) a tím výrazně zvyšují bezpečnost chůze v nerovném terénu. Boty mají klasické šněrování s kovovými očky a horním háčkem.              Hmotnost: pánské 1.040 g/pár pro vel. UK 8 

 

Aby vám boty dobře sloužily a zachovaly si dlouhou životnost, je nezbytná pravidelná údržba.

Ošetřování obuvi plní několik funkcí.
- Jednou z nich je odstranění nečistot a uchování původního vzhledu obuvi co nejdéle. Nečistoty z obuvi odstraňujeme jemným kartáčem a následně vyždímaným hadříkem namočeným v čisté vodě.

- Druhou je zachování vodoodpudivosti povrchu usně, což je velmi důležité pro prodyšnost bot s GORE-texovou membránou. Nikdy obuv nadměrně nemáčíme, zbytečně bychom tím prodlužovali sušení. Fluorokarbonové přípravky je vhodné nanášet na vlhkou obuv, což zlepšuje prosycení povrchové vrstvy přípravkem. Po zaschnutí se povrch obuvi již neleští.                                                                     

- Třetí, také velmi důležitou funkcí, je zajištění dlouhé životnosti obuvi. Udržení vláčnosti kůže je z tohoto hlediska jednou z priorit, neboť ztvrdlá kůže může poškodit švy a při ohybu i praskat. Je třeba promazat kolagenová vlákna, z nichž se useň skládá, aby se snížilo tření mezi nimi při ohybu.                                                                                                                                                                          Po očištění a následné impregnaci obuv sušíme při pokojové nebo mírně zvýšené teplotě, nikdy obuv nesušíme v blízkosti silných tepelných zdrojů (oheň, ústřední topení, kamna, za sklem na přímém slunci). Kůže při prudkém sušení, vystavení vysokým teplotám nebo sušená v sušičce tvrdne a praská. Kůže se při kontaktu s vodou vysušuje, je tedy třeba ji správně udržovat. 

Impregnace

Velikou část údržby bot LOWA, stejně jako jiných kožených bot ulehčuje správná impregnace. Boty LOWA jsou impregnovány již při výrobě, po koupi je tedy můžete rovnou vzít do terénu. Impregnace se nanáší na čistou, suchou botu.

Existují 2 typy přípravků pro impregnaci kožených bot, spreje a vosky.

Sprejová impregnace na botě vytvoří ochranný film, který pomáhá s odpuzováním vody a nečistot. Nevyživuje ale kůži a jedná se pouze o povrchovou ochranu.

Vosk při správné aplikaci botu zjemní, vyživuje kůži a tím značně prodlužuje její životnost. Na botu se nanáší malé množství vosku na méně viditelné místo. Vosk se poté opatrně rozetře po botě.

Pro nejlepší ochranu boty je doporučeno střídat oba typy impregnace, jednou za každé 2-4 týdny, dle používání. Dopořučení výrobce je 2x použít sprej a při třetím impregnování použít vosk.

×

Splátková kalkulačka ESSOX