Výběr první zbraně

Autor: Petr Kouřil

 

Výběr první zbraně:

,,Dobrý den, před týdnem jsem si udělal nový zbroják a chci si koupit svojí první zbraň. Co mi můžete nabídnout?‘‘ Zhruba takto vypadá spousta dotazů u nás v obchodě.

Proto si dovolím trochu shrnout, jaké jsou vlastně možnosti a čím se při výběru řídit. Zbraně můžeme rozdělit na chladné (nože apod.) a palné (pistole, revolvery atd.). My se společně budeme zajímat o výběr krátké palné zbraně, tedy pistole nebo revolveru.

V první chvíli Vašeho výběru je potřeba si říct, za jakým účelem si danou zbraň pořizuji. Chci mít zbraň pouze jako koníček a zajít s kamarády na střelnici udělat pár dírek do papíru? Mám závodní ambice a budu se střelbě věnovat pravidelně na vyšší úrovni? Chci kompaktní zbraň, kterou můžu mít celý den u sebe pro případ, že bych se musel bránit útoku na svůj život?

Další parametry Vašeho rozhodování by měla být konstrukce zbraně (pistole/revolver), ráže (chci co největší výkon nebo spíše ekonomický provoz) a cenová hladina Vašeho výběru.

Pokud máme toto všechno rozmyšleno, vrhneme se do porovnání, která zbraň bude tedy vhodná.

Revolver

Palná zbraň, kterou všichni dobře známe z filmů o Divokém západu. Často nabíjená kulemi a černým prachem, před každým výstřelem nutnost natažení kohoutku.

Opustíme Billyho Kida a zjistíme, že i revolvery v dnešním moderním pojetí nejsou vůbec k zahození. Častokrát jsou vyrobené z lehkých slitin, aby Vás nijak neobtěžovalo trávit s nimi celý den.

Mezi nejčastější revolverové ráže patří 38 Special a 357 Magnum. Najdete však i množství dalších, jako je např. 45 Colt, 44 Remingtom magnum, ale také .22 LR.

Nejčastěji nalezneme revolvery s kapacitou nábojového válce 5 ran. Konstrukce revolveru nemá mechanickou pojistku a dovoluje střelbu v režimu SA i DA. V režimu single-action předepnete bicí kohout a při stisknutí spouště už provádíte samotný výstřel. Toto je velmi vhodné pro terčovou střelbu, protože odpor spouště je zde mnohem menší, než v režimu double-action. V DA režimu se odpor zvyšuje díky tomu, že stiskem spouště nejdříve natahujete bicí mechanismus a teprve následně dochází k výstřelu – pokud chci tedy revolver na každodenní nošení, doporučuji nosit ho v režimu DA, tedy se spuštěným kohoutem. Minimalizujete tak možnost nechtěného výstřelu například při ukládání do pouzdra.

Revolver je také vhodný pro ty z Vás, kteří jen chtějí mít nějakou zbraň na doma pro případ nouze, ale jinak nejsou žádnými zbraňovými fanoušky. Jeho konstrukce totiž umožňuje mít ho nabitý a bezpečně uložený i po dobu několika let a jeho bezpečnostní kontrola je mnohem jednodušší než u pistole, protože náboje jsou ve válci vždycky vidět.

https://zbrane.subrt.cz/revolver-taurus-357h--357-magnum/

 

https://zbrane.subrt.cz/revolver-taurus-85s-38-spec-2---nerez/

 

 

Pistole

Samonabíjecí pistole je jistě tou nejrozšířenější palnou zbraní, kterou většina z nás používá jak ke sportovním účelům, tak k osobní ochraně.

Výběr pistole opět závisí na tom, k čemu ji budu primárně využívat:

Sportovní střelbapokud vybíráme pistoli určenou na mířenku nebo dynamické střelecké disciplíny, jako je například IPSC, přijde nám vhod, pokud bude zbraň dostatečně veliká a ideálně i těžká. To se projeví na zvládání zpětného rázu a umožní rychleji opakovat výstřel. Obecně řečeno, pro takovýto druh střelby je dobré vybírat pistole s celokovovou konstrukcí a velkou kapacitou zásobníku. Na střelnici a při závodech, kde nemusíme řešit skryté nošení nám toto přijde vhod.
Jako zástupce těchto pistolí bych mohl jmenovat např. CZ 75 SP-01 Shadow, CZ 75 Shadow 2, CZ P-10F, Glock 34.

Pistole pro skryté nošení – Na velikosti záleží! Jak by všichni držitelé Zbrojního průkazu měli vědět, v České republice platí pro zbraně skryté nošení. V tomto případě se zaměříme na pistole malých rozměrů, ideálně s rámem vyrobeným ze speciálních plastů. Není třeba se obávat o jejich životnost, vždyť Glock se vyrábí již přes 40 let a stále platí za nejpoužívanější pistoli na světě.
Právě malá velikost a nízká váha dělá z pistolí v kategorii “microcompact“ ideální parťáky pro celodenní skryté nošení. Naproti tomu, je třeba zmínit, že se jedná o určitý kompromis, kdy malé rozměry nemusejí být nijak pohodlné pro delší střelbu na střelnici.
V této kategorii bych zmínil jako zástupce například Glock 43x, HS Produkt H11, CZ P-10M.

,,Chtěl bych něco mezi, většinou budu jen na střelnici, ale občas bych chtěl i nosit.“ I s takovou odpovědí se často setkáváme. Zde bych se zaměřil na pistole, které spadají do kategorie “compact“. Pistole tohoto druhu jsou vyráběny jak v celokovovém provedení, tak i s plastovým rámem.
Dlouhá léta je nejprodávanější pistolí na světě Glock 19. V přesně takové velikosti ale nalezneme řadu dalších zbraní, jako je například CZ P-10C, Heckler a Koch SFP9 nebo pistole výrobce Bull.
Velikost těchto zbraní je řadí někam mezi full-size a micro-compact pistole. Umožňují pohodlnou střelbu na střelnici, ale v případě potřeby je lze celkem snadno nosit za účelem osobní ochrany.

Nicméně musím říct, ač má každá z těchto kategorií své zástupce, nelze dát univerzální radu, kterou pistoli či revolver si vybrat. Protože co je lepší než jedna zbraň? Dvě zbraně.

https://zbrane.subrt.cz/glock-19-pistole-gen5-mos/

 

https://zbrane.subrt.cz/hs-h11-osp--pistole-9x19-cerna-2/

 

https://zbrane.subrt.cz/cz-shadow-2-pistole-9x19/

 

 

Doufám, že je tento článek alespoň malým přínosem při výběru Vaší první zbraně. Pro další dotazy neváhejte kontaktovat tým našich prodejců, kteří se vám rádi budou věnovat.
Závěrem bych ještě chtěl říct, že toto není stoprocentní návod, ale pouhé nasměrování a finální výběr je vždy na vašich osobních preferencích.

 
×

Splátková kalkulačka ESSOX