Termovizní monokulár Dahua M60-B18

 Termovizní monokulár Dahua M60-B18

V úvodu musím otevřeně přiznat, že jsem celkem konzervativní myslivec. Přesto mi tento fakt nebrání tomu, abych při lovu používal moderní výdobytky techniky. Sice mi to nejdříve nějakou dobu trvalo, než jsem k použití terma dospěl, ale nakonec se „to“ zlomilo a já již řadu let standardně používám na mých lovech jak zaměřovací termovizi, tak i termovizi pro pozorování během šoulání.

 

Recenze produktu

Nedávno jsem měl možnost vyzkoušet termovizi Termovize Dahua DHI TPC M60. Než budu tuto pozorovací termovizi hodnotit, je v úvodu si potřeba, dle mého názoru, položit zásadní otázku: Na co chceme termovizi používat? Může jít o 3 základní způsoby využití – pro lov na čekané do cca 100-150 m, pro šoulání v noci, a nakonec pro šoulání za světla. Já osobně jsem tuto termovizi používal primárně při šoulání, ať v noci, tak i přes den, několikrát jsem ji měl na čekané, abych posoudil její možnosti.

Začnu úplně od začátku – ještě před lovem. Když jsem chtěl s termovizí poprvé vyrazit do revíru, hned mě zarazila zásadní ergonomická věc – jak budu přístroj nosit? Bohužel většina výrobců podobného tvaru termovizí k nim dodává jen krátké poutko pro zavěšení na ruku. Což v případě šoulačky není ten nejlepší způsob (a vlastně ani na čekané ne). Je tedy nutné si pořídit šňůrku na krk a na ni termovizi zavěsit (a ujistit se, že spojení je natolik pevné, že přístroj při zavěšení neupadne) a následně už člověk může na lov vyrazit.

Obraz v termovizi se zaostřuje vystouplým ovladačem na boku přístroje. Nejdříve mě toto umístění a vystoupení ovladače překvapilo, ale na straně druhé bylo výhodné, když jsem v noci v ruce podle tohoto ovladače ihned věděl, zda přístroj držím ve správné poloze.

Pokud jde o další ergonomické aspekty, musím se zmínit ještě o krytce objektivu, která se na objektiv jen zamáčkne (k přístroji je připevněna jen na krátké šňůrce). Při mém používání bohužel krytka na objektivu příliš nedržela a padala. Alternativní řešení zásuvné krytky, jakou má moje prastará termovize, kterou ale stále rád používám, by bylo rozhodně praktičtější řešení.

Když jsem nastavoval obraz, zarazila mě jen možnost úrovně jasu, a to ještě pouze na tři stupně: nízká, střední a vysoká. Jelikož jsem přístroj používal během zimních měsíců, potřeboval jsem nastavit lepší rozlišení, aby především cokoliv, co vystupovalo ze sněhové vrstvy, bylo jednoduše odlišitelné od zvěře. Pouhé 3 stupně něco podobného bohužel neumožňují, a především při šoulání mi citlivější nastavení chybělo. Nemožnost lepšího nastavení obrazu beru jako největší slabinu této termovize. Jinak nastavení a ovládání termovize je vcelku intuitivní a člověk si na něj rychle zvykne. Jedna maličkost mi však chyběla – především při šoulání v noci bych uvítal na displeji hodiny. I když se nejedná o zásadní problém, já osobně jsme na tuto informaci zvyknutý. Naopak termovize má řadu dalších funkcí (např. měření dle velkosti pozorovaného předmětu, řadu barevných profilů, laserové „ukazovátko), které člověk v praxi příliš neužije (např. tento způsob měření v praxi dle mého názoru spolehlivý není) nebo má s tím mohou vyvstat komplikace (při náhodném zapnutí „ukazovátka“, které na lovu nikdy nevyužiji, pak musím rychle hledat možnost, jak jej opět vypnout).

Co je u této termovize velmi dobré, je výdrž baterie. Pokud například šoulám v průměru 2-3 hodiny, termovizi jsem nabíjel až po 3 vycházkách. Další výhodou, kterou jsem ocenil, je možnost standby módu, který baterii šetří a umožňuje rychlé spuštění v případě potřeby. Menší nedostatek bych však viděl v absenci signalizace standby módu – člověk pak neví, zda je přístroj ve standby módu, nebo je zcela vypnutý (což se po určité době ve standby módu také stane). Například malá signalizační dioda by byla pro tento účel jistě prospěšná.

Pokud jde o rozpoznání zvěře na dálku, detaily typické pro daný druh zvěře jsem zvládal přečíst do cca 150-200 m. Charakteristické chování černé zvěře pak i na vetší vzdálenost. Přístroj nabízí zvětšení 1x – 2x – 3x – 4x. Prakticky však člověk využije především zvětšení 2x a 3x (1x při rychlé kontrole například pole). Zvětšení 4x však už přístroj příliš nezvládá a kvalita je hodně nízká.

 

Mile mě termovize překvapila během jednoho nočního lovu, kdy během krátké doby padla velmi hustá mlha. Mlha byla tak silná, že jsem ani neviděl světla z blízkého města, a jelikož jsem lovil na velkém poli, raději jsem si zapnul Stopaře v Mapách. Myslel jsem, že toho s termovizí moc neuvidím, přesto mě přístroj překvapil a já našoulal a bez problémů přečetl rudl divočáků (jedno sele se mi podařilo ulovit).

Pokud jde o kvalitu záznamu a práce s ním, je zde komplikovaná věc týkající se formátu nahraného videa – Videa jsou uložena ve formátu .dav, což je formát, který většina standardních SW pro přehrání videa nepodporuje. Z tohoto důvodu je potřeba si stáhnout a nainstalovat SW podporující transport .dav souborů na nějaký standardní a přehratelný formát. Především starší lovci či ti, kteří nejsou schopni si vhodný SW na internetu nalézt a nainstalovat, budou mít s natočeným videem problém. Zaznamenané soubory lze na počítač přetáhnout jak přes wifi, tak i přes kabel, což mě osobně nejvíce vyhovovalo (standardně je při tom nutno mít přístroj zapnutý a zároveň mít nastavenou možnost tohoto přesunu souborů). (Již opraveno novou verzí Firmware - termovize nahrává ve formátu .mp4)

A jaké je tedy mé celkové hodnocení této pozorovací termovize?

 

Shrnutí

Výhody:

  • Pro lov na čekané do cca 100-150 m naprosto postačující výkon
  • Výdrž baterie 6-9 hodin lovu (s využitím standby módu)
  • Charakteristické rysy spárkaté zvěře dobře viditelné do 150-200 m
  • Dobrý výkon i za husté mlhy
  • Jednoduché ovládání
  • Poměr cena a výkon

Na co si dát pozor:

  • Pouze 3 úrovně nastavení jasu – zvěř může splývat s jinými teplejšími body
  • Pro přehání nahraného videa .dav je nutno stáhnout program pro jeho převod na standardní a na počítači přehratelný formát (Již opraveno aktualizací Firmware)
  • Nutno pořídit si „něco“ na zavěšení na krk
  • Krytka objektivu na šňůrce – ne vždy na objektivu drží

 

Zobraizt detail produktu na e-shopu

dahua-m60-b18

 

Fotogalerie

 

Videogalerie

 


Autor: Ing. Aleš Maxa

Hodnocení: hodnoceni-4

×

Splátková kalkulačka ESSOX