Střelecká čtyrnožka Fiery Deer

Střelecká čtyrnožka Fiery Deer

Autor: Aleš Maxa

 

Během mých lovů jsem si natolik zvykl na lovecké hole, že je nosím neustále s sebou – od šoulačky přes čekanou až po naháňku, vždy se najde okamžik, kdy lovec může loveckou hůl prakticky využít. A tak jsem byl zvědav na čtyrnožku Fiery Deer, jak na mých lovech obstojí.

Když si člověk vezme tuto hůl do ruky, první, co ho napadne, je „pocit“ vyšší váhy (1,1 kg), v porovnání s jinými holemi, cože je dáno její robustní hliníkovou konstrukcí. Na první pohled píchne do oka i několik provázků a na jednom z nich houpající se (kovový) zámek na nastavování délky oddálení mezi přední a zadní oporou pod zbraní. Při prvním vyzkoušení nastavování výšky hole jsaem byl překvapen, jak jednoduše a lehce lze nastavení upravit. Když pominu trojnožky a mačkání v rukojeti, většina čtyrnožek má nastavování výšky různým točením noh, což je pro mne nepraktické. U této hole se zmáčknutím malého zubu může hůl velmi dobře a rychle rozložit či složit. Přitom je člověku hned jasná výhoda hliníkové konstrukce, není potřeba se obávat zlomení různých umělohmotných částí, jak je to často u holí jiných. Také během transportu autem člověk ocení praktickou jednoduchost a rychlost „sbalení“ hole. Kovovou konstrukci doplňuje i dolní zakončení nohou kovovými špicemi. V terénu to má výhody i nevýhody. Hrot dobře zapadne do země a je tak stabilní, na druhou stranu člověk musí dávat pozor, na kamenné podkladu nedrží a je velmi hlasitý při kontaktu kovu s kamenitou zemí. Podobně hůl sklouzává i při opření o zeď, pokud stojí na hladké dlažbě.

Než jsem vzal hůl poprvé na lov, vyzkoušel jsem si ji nejprve doma. Množství provázků a kovový zámek byly spíše na obtíž, ale pro první lovy jsem je na holi nechal, jak jsou. Komplikací pro mě bylo, abych nastavil výšky přední i zadní části souměrně tak, aby přední opora pod zbraní byla vodorovná a nohy se „nepřetáčely“ – člověku se to nemusí hned podařit a pokud nejsou nohy souměrné, naklání se přední opora do stran a je nestabilní.

První lov s touto holí byla noční šoulačka za divočáky. Kousek od auta jsem hned zakopl. Šnůra na nastavení vzdálenosti holí od sebe je dost dlouhá a když máte rozloženou hůl, můžete si na ni, podobně jako já, šlápnout. Do toho jsem si připadal jako klekání z filmu Na samotě u lesa, neboť kovový zámek na nastaveni délky zmiňované šňůry neustále klepal do kovové konstrukce. Řešení bylo velmi rychlé a jednoduché – zámek jsem sundal a šňůrku jsem podle délky pažby kulovnice přivázal „natvrdo“.

Při šoulání a opírání se termovizí či dalekohledem jsme hned u této hole uvítal její nadstandardní výšku (oproti většině konkurence). Při mé výšce 187 cm mám často problém, že u většiny holí se musím hrbit, abych mohl koukat dalekohledem opřeným o maximálně vysunutou hůl.

Svatý Hubert mi přál a já našoulal divočáky, kteří ale byli v pohybu a celkem rychle se ke mně přibližovali. Ke všemu šli šikmo, takže jsem potřeboval měnit směr míření do strany. Bylo to na krátkou vzdálenost, změna nastavení hole mi nešla změnit, a i když je na holi podpěra předpažbí rozšířená, stejně mi nedovolila posunout zbraň do strany. Divočáci tak odtáhli bez rány. Měl jsem ale štěstí a o kus dál se mi podařilo našoulat buchtující lončáky. Rozložil jsem hůl a chtěl jsem namířit. Stál jsem na hraně lesa a najednou jsem zaslechl, jak pár metrů ode mě v lese zafuněla bachyně, která se selaty vytahovala z lesa směrem přímo na mě. Poučen z předchozího nezdaru jsem polohu do strany změnil celkem rychle – jednu nohu jsem nechal zapíchnutou v zemi, kolem které jsem se otočil a byl tak schopen rychle zamířit a sele ulovit. A tak hned na první vycházce jsem hůl pokřtil.

Další lov se odehrával na velkém poli – bylo polojasno, Měsíc prosvětloval tmavé mraky a já se tak nemohl dostat k rudlu přes otevřenou plochu. Měl jsem čas hůl pořádně postavit a nastavit. Bylo jasné, že pokud člověk ví jak a má čas, tato hůl poskytne opravdu výbornou oporu a stabilitu pro střelbu. Dva zafixované a velmi stabilní body na této holi jsou pro střelbu na velké vzdálenosti byly opravdu výborné a mě se s holí podařilo ulovil další sele, tentokráte na pro mě velkou vzdálenost.

Během dalších lovů už jsem věděl, co od hole očekávat a jak s ní manipulovat, takže bez problémů jsem s ní měl řadu dalších loveckých úspěchů.

Na poslední lovu mi ale hůl přinesla několik komplikací. Během šoulání jsem našoulal několik kusu vysoké. Stál jsem na lesní cestě, která se svážela do strany, takže pravá strana byla vyšší než levá. Potřeboval jsem zvýšit rozpětí postranních nohou. To ale nešlo, neboť ty jsou fixovány další šňůrkou. Přestože vysoká již jistila, podařilo se mi tyto šňůrky rozvázat. Ale ouha, rozpětí nohou přesto nešlo na jedné straně zvětšit. Dole na nohách je totiž suchý zip, který, když je uvolněn, je na volno dokola a může se tak „zapnout“. Takto zapnutý neumožní rozpětí nohou zvětšit. No, byly to nervy, ale podařilo se mi zip nepozorovaně a potichu rozepnout, změnit rozpětí nohou a laň ulovit. Nevím, proč zrovna suchý zip je zde použit na „svázání“ nohou – umělohmotný pásek s dírkou a čudlíkem udělá mnohem lepší práci a při rozepínání je i tichý, což o suchém zipu nelze říct.

Celkové mé hodnocení této hole je pozitivní, i když pro lepší použití je potřeba několik úprav.

Výhody:

  • Hliníková robustní konstrukce, která zajišťuje dlouho životnost hole (za cenu o něco vyšší hmotnosti)
  • Jednoduché ovládání vysouvání nohou – hodí se jak při lovu, tak při transportu hole
  • Nadstandardní maximální výška hole až 180 cm, což ocení každý lovec s vyšší výškou
  • Kovové hroty pro lepší kontakt se zemí
  • Výborná stabilita pro zbraň při střelbě na větší dálky

Na co si dát pozor:

  • Kovový zámek pro nastavení délky šňůrky mezi přední a zadní oporou při manipulaci cinká a ani není potřeba (doporučuji hned sundat) – Délku šňůry lze jednoduše uzlem zkrátit na potřebnou délku
  • Šňůry pro nastavení rozevření bočních nohou nejsou potřeba a pro případné rychlejší změnu pozice je lepší je také sundat
  • Suchý zip na svázání nohou je hlasitý a může při náhodném zapnutí omezovat pohyb – vyměnil bych za gumovou alternativu
  • Je lepší si dopředu doma vyzkoušet manipulaci, především nastavení a rozevření nohou a případnou změnu polohy
  • Kovové hroty jsou hlasité na kamenném podloží, zároveň je komplikované hůl opřít o zeď, pokud je na podlaze hladká dlažba
  • Komplikovaná možnost střelby ze sedu díky délce složených holí – Lze pokud se co nejvíce roztáhnou do stran, resp. se střílí ze svahu

Osobně si myslím, že tato hůl je velmi dobrým pomocníkem, a i přes řadu věcí, které mohou lov někdy komplikovat, ale které lze jednoduše a lehce upravit, poskytuje výborný poměr cena a výkon.

 

fiery deer střelecká čtyřnožka

Střelecká čtyřnožka Fiery Deer


Cena: 2 290Kč | 2 390Kč


×

Splátková kalkulačka ESSOX