Velký test přísvitů pro noční vidění - Jaký přísvit vybrat?

Velký test přísvitů

 

Testované přísvity

Venator Nox R, Venator Nox X Kit, Venator Nox VCSEL, Luna Vision LED 940, Originální přísvity z balení zařízení. Všechny přísvity v testu měli zdroj světla s vlnovou délkou 940nm, kromě originálního přísvitu u ATN X-Sight 5, kde dodávaný přísvit má vlnovou délku 850nm.

O testu

Přísvity jsme se vydali testovat na louku zhruba 25 km za Českými Budějovicemi a 3 km od nejbližší vesnice. Ani to nejmenší světélko nám nezasvítilo. Test probíhal zhruba od 11:30 do 01:45 18.7.2023 ve fázi měsíce Nov. Měli jsme takovou tmu, jak jen to šlo. Počasí bylo pro přísvity ideální – žádná mlha ani déšť.

K testu je dostupné video na YouTube. Kde ukazujeme záběry na 100 m z každého z přísvitů Venator. Videa bohužel nemají takovou vykazující hodnotu, ne každé zařízení nahrává video stejně jako zobrazuje detail obrazu přímo na display zařízení a kvůli změně rozlišení pro nahrání na YouTube je kvalita videí nekonzistentní.

Porovnávali jsme přísvity externí, které lze zakoupit u nás na e-shopu, ale i přísvity interagované (u modelu PARD) a externí, které jsou součástí balení. Z celkového pořadí jsme je ale pak vyjmuli.

Test probíhal na 4 zařízeních. A to: ATN X-Sight 4K 5-20x, ATN X-Sight 5 5-25x, Hikmicro Alpex A50TN a PARD DS35-50 4,5-8x. ATN X-Sight 4K jsme pak vyjmuli z hodnotících tabulek, jelikož bude postupně nahrazen modelem X-Sight 5. Pro naše potřeby a srovnání jsme si jej ale nechali a vše na něm otestovali i vzhledem k jistým prvotním neduhům modelu X-Sight 5.

Testovali jsme nejběžnější lovecké vzdálenosti a maximální dosvit přísvitů, kde jsme překvapivě nebyli limitování samotnými přísvity, ale velikostí louky, na které jsme testovali, a to konkrétně u modelu Venator Nox VCSEL, který by velice rád svítil ještě dál, ale bohužel kdybych udělal ještě jen jeden krok dozadu, padnul bych do rybníka.

Test probíhal konkrétně na 50 m, 100 m, 200 m a necelých 550 m. Přísvity jsme i sami pro sebe pro porovnání mimo tabulky testovali na delší, či kratší vzdálenosti, především na balíky, za cílem.

Jako cíl nám posloužil plyšový divočák – Plyšák divočák stojící 82cm nosnost 50 kg.

Venator Nox R

940nm LED. Přísvit za cenu 1390 Kč. Napájený baterií 18650, kterou lze pomocí přibaleného USB kabelu dobíjet i přímo v zařízení. S nastavitelným kuželem osivu, udávaným dosvitem až 250 m a průměrem tubusu 25 mm.

nox-r

Při testu na 50 m jsme neměli žádné pochyby a nebylo o čem přísvit koukal velice dobře, nebylo třeba nijak extra zaostřovat osvit. Krásné detaily, čistota obrazu nemohl chybět.

Při testu na 100 m jsme pozorovali podobné výsledky. Zde už ale bylo třeba dát si pozor ať je přísvit ve správném úhlu, ale to jsme pocítili u naprosto všech přísvitů. U 50 m to nehrálo roli na větší vzdálenosti již montáž nelze odfláknout. Na tuto vzdálenost už bylo třeba si i trochu více hrát s nastavením kuželu osvitu oproti ostatním přísvitům, ale naprosto bez problému jsme rozeznali detaily. Toto však platilo pro naprosto všechny přísvity bez ohledu na typu, čí výrobci.

Až test na 200 metrů rozhodl, jak na tom přísvit je. Přísvit bez problémů na vzdálenost dosvítil. Oproti ostatním přísvitům jsme zde byli mírně limitování zaostřením kuželu, ale přísvit si nakonec i s tímto poradil. Kvalita obrazu byla stále velmi dobrá, při rozpoznávání jsme museli trochu zbystřit.

Přísvit neměl problém i s delší vzdáleností. Limitovaný byl však kuželem osvitu, který nešel zaostřit tak dokonale, abychom na vzdálenosti více jak 300 m bezpečně, bez pohybu zvěře na první dobrou poznali, o jakou zvěř se jedná. Samozřejmě, kdyby nám po louce šel lončák, nemáme s rozpoznáním problém, náš plyšový divočák nám však toto nemohl nabídnout.

Venator Nox X Kit

940nm LED. Přísvit dodávaný ve výhodném balíčku s 18650 baterií a nabíječkou na baterii. Za cenu 1590 Kč nabízí stejný čip jako Venator Nox R, avšak jinou čočku a jiné tělo. Udávaný dosvit je 250 m. Průměr tubusu je taktéž 25 mm.

nox-x

Na 50 m jsme zaznamenali stejné výsledky jako u přísvitu Nox R.

Na 100 m je tomu taktéž jako u Nox R.

Rozdíly začali u pozorování na 200 m. Kdy přísvit nabízel o něco větší kužel osvitu, ale ačkoliv byl obraz velice podobný nakonec jsme jako výherce z těchto dvou vybrali Nox X. Možná už jsme byli jen vykoukaní, ale ačkoliv se jedná o téměř totožné přísvity (zdrojem světla) přišel nám Nox X o nepatrný, téměř nerozeznatelný kousek lepší, ale při přihlédnutí na obsah ve verzi Kit balení jsme vybrali právě tento přísvit.

Venator Nox VCSEL

940nm LASER. Špičkový přísvit v 30 mm tubusu. Vyniká svým obrovským výkonem a cenou pouhých 2990 Kč. Přísvit umí svítit třemi módy – nízký, střední, vysoký. Má v tlačítko zabudovanou led diodu, značící zapnutí a stav baterie. Kužel osvitu se ovládá otáčením těla osvitu směrem ke střelci za montáží. Tzn., že není třeba rukou přehmatávat dopředu před přísvit, abych si osvit upravil, ale udělám to pohodlně.

nox-vcsel

Na 50 m, 100 m i 200 m jsme neměli nejmenší problém. Přísvit nádherně osvítil cíl a poskytl pohled na detaily. Jak jsme již zmiňovali, je potřeba namontovat přísvit správně, ať je střed kuželu osvitu ve středu obrazu. Ostatní přísvity při nesprávné montáží (zamíření světla) více méně neumožňovali pozorovat, objekt byl neosvětlený. U Nox VCSEL jsme i při vychýleném úhlu osvitu cíl stále viděli. Bylo zde vidět ale vidět zrnění obrazu.

Vzal jsem do ruky našeho divočáka a šel jsem na konec louky. Dostal jsem se 540 m daleko. Postavil jsem divočáka a postavil se vedle něj. Nažhavili jsme puškohledy a Nox VCSEL. Kolega se podíval mým směrem. Nastavil požadovaný kužel osvitu a koukal se na mě. Žádný jiný z testovaných přísvitu toto nedokázal. A jak jsem již zmiňoval v úvodu, nebýt za mnou rybník, šel bych ještě dál. O žádných extra detailech zde mluvit nemůžeme, ale je to opravdu výjimečný výkon.

Luna Vision

940nm LED přísvit. Možnost nastavení intenzity pomocí otáčecího kolečka. S přísvitem jsme zaznamenali super kvalitu obrazu. Na 50 m a 100 m, koukal stejně dobře jako ostatní přísvity. 200 m však už bylo poměrně hraničních a nad 200 m vidět zkrátka nebylo.

Originální přísvit ATN

Testováno pouze s ATN X-Sight 5. Přísvit funguje na vlnové délce 850nm. Kvalita obrazu byla skvělá. Dosvit také dostačující. 200 m nebyl problém a přísvit neměl problémy ani s větší vzdáleností. Opět jsme narazili na omezení v nastavení kuželu osvitu. Z originálních přísvitu, ale dopadl jako jeden z nejlepších. Další poměrně velkým mínusem je velikost. Přísvit je opravdu veliký. Porovnávat jej ale nijak více s ostatními přísvity nemůžeme, jelikož se nejedná o stejný typ. Samozřejmým mínusovým bodem je samotná vlnová délka. Světlo téměř vždy zvěř vidí.

Originální přísvit Hikmciro

Testováno pouze s Hikmicro Alpex. S Alpexem si docela dobře rozumí. Na 50 m a 100 m fungoval v pořádku. Na 200 m byl výkon dostačující. Přes hranici 200 m už bychom měli pochyby o výkonu.  Velikou slabinou je možnost zaostření kuželu osvitu, kde není moc velký prostor zaostření.

Vestavěný přísvit PARD

Tato kombinace fungovala úplně úžasně. U přísvitu si lze nastavit jednoduchým stlačením tlačítko, přímo na přístroji 3 intenzity a stejným tlačítkem se přísvit i zapíná/ vypíná. Přísvit nabízí nastavení kuželu osvitu, a i korekci úhlu osvitu. Na veškeré testované vzdálenosti neměl PARD problém, a i když dost omezeně a s velkou fantazií bylo vidět i na 500 m.

Testované NV puškohledy

Když už jsme ty puškohledy všechny testovali tak by byla škoda k nim nic nenapsat. Jednoduše řečeno, nejvíce ze všech nás překvapil PARD. A to jak s integrovaným přísvitem, tak s jakýmkoliv z testovaných. Fungoval skvěle s jakýmkoliv přísvitem na jakoukoliv vzdálenost. Kulatý display vypadá opravdu hezky. Také je ze všech puškohledů nejvíce kompaktní a má dle našeho názoru v určitém nejlepší ovládání. Kde ATN vsadilo u nové generace pouze na tlačítka – což poměrně kritizujeme. U X-Sight 4K bylo boční tlačítko pro zoomování skvělé. Alpex má tlačítka u sebe poměrně blízko i když vystouplá a oddělená, ale kolečko pro zoomování má pak na levé straně, což nám nevyhovuje. Jednak při střelbě z ruky je to pro praváka očividně na špatné straně a také při nošení přes rameno, stejně jako Stellar, si do kolečka (které slouží zároveň i jako tlačítko) neustále boucháte, zapínáte a vypínáte menu, měníte si přiblížení a pokud potřebujete rychle sundat flintu tak máte zařízení rozlazené. PARD má tlačítko dost malá a blízko sebe. Avšak po chvíli se naučíte, kde máte zapínání a vypínání přísvitu (což je pravděpodobně to co při lovu potřebujete nejvíce) a nemáte problém. Tlačítko pro vypínání a režim spánku je úplně mimo takže si omylem zařízení nevypnete. A tlačítko zoomování a pohybování v menu je na horní straně puškohledu. Ideálně pro praváky i leváky z jakékoliv střelecké pozice. K vzhledu integrovaného přísvitu, či dálkoměru se raději nebudeme vyjadřovat. Každému to připomíná jiného mimozemšťana. Avšak pokud překousnete tuto maličkost, jedná se o skvělý i líbivý puškohled.

Alpex nás nenadchl kvalitou obrazu, ale reakci na zbytkové světlo i na přísvity měl velice dobrou. Alpex má jako jediný integrovaný úložný prostor pro fotky a videa. Záleží na každém, zda je to pro něj výhoda či nikoliv.  Hikmicro opravilo i tlačítka ovládání, kdy oproti Stellaru (se kterým sdílí tělo) jsou tlačítka více vystouplá a oddělná, takže hledat je ve tmě nebyl takový problém. Zajímavou funkcí je i možnost přidání externí baterie (k již integrované baterii v zařízení) a prodloužit si tak výdrž baterie, popř. v případě nouze a vybití integrované baterie mít v kapse 1-2 náhradní externí a dle potřeby měnit. Nejvíce nás u Alpexu zamrzel display, který byl z testovaných zařízení nejmenší. Ocenili bychom větší.

ATN má bezkonkurenčně nejlepší kvalitu obrazu, a to jak X-Sight 4K tak i nový X-Sight 5. Výrobce udává lepší kvalitu obrazu o 30 % oprosti předchozí generaci. K jistému zlepšení došlo, avšak jsme jej nijak extra nezpozorovali. Nutno uvést, že se jednalo o jeden z prvních kusů vyrobeným, kde byl při testu starší Firmware. Vaříme, že aktualizací se 30 % plně projeví. Při porovnání s X-Sight 4K přináší X-Sight 5 spoustu příjemných drobných změn. Asi největší je velikost. Puškohled se značně zúžil a celkově zmenšil. Je i příjemnější na pohled. Hezkým detailem je i display, který nyní nabízí zaoblené rohy přidávají větší podobnost klasické optice. Menu zaznamenalo také příjemné změny, nyní nepřekrývá obraz, a i když máte menu otevřené a brouzdáte v něm tak vidíte značnou část obrazu.  Dalším plusem X-Sightu je montáž v balení a obrovská výdrž baterie.

Celkové pořadí

Z celkového pořadí jsme vyjmuli originální přísvity, jelikož si je nemůžete samostatně zakoupit. Ačkoliv nás originální přísvit u Pardu velice překvapil a umístil by se na předních pozicích. Při rozhodování pořadí jsme se dívali na více aspektů, nejen pouze těch z tabulky, ale i na věci jako jsou např. kvalita zpracování, cena, ovládání a uživatelská přívětivost a dali jsme zkrátka i na pocit, zda nám přísvit vyhovoval, jak fungoval a jak si představujeme, že by měl na určitou vzdálenost koukat.

  1. Venator Nox VCSEL – ačkoliv kvalita na střední vzdálenosti nemusí být tak vysoká tak musíme brát v potaz, že za 2 990Kč je přísvit naprosto bezkonkurenční. Jednak ovladatelností, kvalitou zpracování, ale hlavně možností zaostření kuželu osvitu a délka dosvitu.
  2. Nox X – přísvit nás příjemně překvapil. Tento výsledek jsme od něj nečekali. Ale vezmeme-li v potaz kvalitu, která byla velmi dobrá, a přivřeme očko možnosti zoomování tak nám přísvit vyšel velice dobře a to především, že za 1590 Kč dostanete v balení kromě přísvitu baterii a nabíječku.
  3. Nox R – Ačkoliv má přísvit stejný čip jako Nox X, jsou zde přeci jen rozdíly, a nejen v konstrukci a funkcích, ale hlavně osvitu. Přísvit hodně limitovala možnost zaostření, které nemělo takový rozsah abychom si našli ideální zaostření osvitu pro nelepší kvalitu obrazu a zorné pole. Na druhou stranu přihlížíme i na funkce, které nabízí a cenu.
  4. Luna Vision – zde jsme trochu na vážkách, jak se, tak říká. Přísvit koukal dobře. Kvalitně nemáme co vytknout. Bohužel dosvit už nebyl takový a 200 m byla hranice použitelnosti. A také pozor na cenu, které je v porovnání s ostatními přísvity dost znatelná! Dokázal by se možná umístit i na vyšších pozicích, ale ta cena jej velmi brzdí.

Autor: Josef Staněk, Jan Pícha

×

Splátková kalkulačka ESSOX